Home Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheid en lood zijn synoniem aan elkaar.

Lood was al circulair (na gebruik wordt lood de grondstof voor nieuw lood) voordat het woord bestond! Geen kilogram lood wordt weggegooid waardoor bijna 100% van al het lood gerecycled wordt. In tegenstelling tot alternatieven heeft lood als restproduct een hoge (€) waarde. En dat weet de verwerker/sloper maar al te goed. Ruim meer dan EUR 1,= per kg wordt er betaald voor resten van bladlood en dat gooi je natuurlijk niet weg. Wat gebeurt er met een combinatie van gemodificeerde bitumen waarin aluminium gaas verwerkt zit denk u?

Vandaar dat de discussie omtrent bladlood en het milieu sinds dit inzicht zo goed als verstomd is. Een goede zaak, want beter voor het milieu.

Op deze pagina vindt u meer informatie over lood, recycling, milieu, gezondheid en diverse rapporten van LBP|Sight en TNO, Stichting Adviescentrum Metaal en het RIVM.

Bladlood moet voldoen aan strenge milieueisen. Daarvoor is er in opdracht van de Nederlands bladlood producent Uzimet in Rijswijk een milieu-impact analyse van lood opgesteld. Het onderzoek is gebaseerd op data van TNO en recent (2023) aangevuld met nieuwe data door LBP|Sight. De beknopte Levenscyclusanalyse (LCA) treft u hier.

Nationale MilieuDatabase (NMD)

Bladlood in de Nationale Milieudatabase – Duurzaam en transparant!

Bladlood is officieel opgenomen in de Nationale Milieudatabase (categorie 1). Dit betekent dat architecten, constructeurs en bouwprofessionals nu nog beter kunnen bepalen hoe ze duurzaam kunnen bouwen met lood. ♻️

Transparantie en milieuprestaties gaan hand in hand! Wil je meer weten? Bekijk de database hier: milieudatabase.nl