Loodvervangers en lood. Wat is de status?
Loodvervangers zijn er bijna net zo lang als dat er bladlood is. Ze komen en gaan. Op dit moment zijn Alphaflex, Ubiflex en Wakaflex de meest actieve loodvervangers voor waterkeringen in de bouw. Andere zijn alweer van de markt verdwenen. Leadax is relatief nieuw. Het heeft dezelfde basis als veel andere loodvervangers. Aluminium strekgaas, maar dan gecombineerd met het kunststof PolyVinylButyral.
Merkwaardig genoeg is deze loodvervanger afkomstig van dezelfde producent als Ubiflex: Bitufa uit Wapenveld. Is dit een voorteken dat Ubiflex ook van de markt verdwijnt? Daar hoor je (nog) niets over. Wel dat bij hoge temperaturen in zomers zoals 2020 en 2021 Ubiflex standaard begon te “lopen”. Daar was het niet op berekend. Polylood heeft dit probleem ook. Ubbink kwam met Ubiflex Extreme op de markt en Bitufa op hun beurt met Leadax. Ubliflex standaard hangt daar nu een beetje onder.
Leadax loodvervanger
“Een nieuwe loodvervanger met de eigenschappen van lood” Is wat Bitufa zegt. Toegegeven, het verwerkt en vervormd een stuk beter dan Ubiflex. Ten opzichte van andere loodvervangers is het ook nog eens een stuk goedkoper. Genoeg voordelen om een positie in de markt van loodvervangers te verwerven. Maar dat is niet genoeg. Ze willen nu ook de markt van Lood zelf veroveren. Op eigenschappen gaat Leadax het niet winnen van Lood. Net als de voorgaande loodvervangers. Zaken als levensduur, recyclebaarheid en recyclingsgraad, daarop wint lood. Net als het gewicht. Vaak aangehaald als nadeel van lood, maar juist door het gewicht waait de waterkering niet op. Het blijft liggen waar het moet liggen. Loodvervangers moet je verkleven, kitten of lijmen. Leadax ook. Om marktaandeel van lood af te pakken hebben ze alle pijlen dus gericht op circulariteit en milieu. Daarin is lood een makkelijk prooi.
Zo leek het… Om hun “Leadax is beter voor het milieu claim” te onderbouwen, hebben ze het NIBE opdracht gegeven voor een vergelijkende LCA tussen Leadax en Lood. Waarin opdrachtgever Leadax als beste uit de bus komt. Met de resultaten van dit onderzoek opent Leadax vol de aanval op lood. Ze schrijven zich onder andere in voor prijsvragen en winnen er ook een aantal. In de media kom je iedere keer het percentage tegen dat Leadax beter zou zijn voor het milieu dan lood.
Maar het vergelijkende LCA onderzoek klopte niet. Op aangeven van de Bouwlood Advies heeft het NIBE het onderzoek aangepast en gerectificeerd.
Nieuwe Levenscyclus Analyse (LCA) – 2023
In 2023 heeft de Nederlandse loodproducent Uzimet B.V. een nieuwe Levenscyclus analyse (LCA) door LBP|Sight en Stichting Adviescentrum Metaal laten opstellen. Met name de duurzaamheid en de hoge mate waarin lood kan worden hergebruikt (circulair) draagt bij aan de goede milieuprestaties. Met deze uitkomsten is het hardnekkige misverstand wederom ontzenuwd dat lood slechter zou zijn voor het milieu dan alternatieven. Het tegendeel blijkt waar!
In het onderzoek werden ook de effecten op het milieu van verschillende loodlegeringen gemeten. Daaruit blijkt dat de afspoeling nog drie tot vier keer lager kan uitvallen wanneer er lood met 0,05% koper of 0,1% tin gebruikt wordt.
Hier vindt u de levenscyclusanalyse bladlood
Hier vindt u de Benchmark bladlood vs loodvervangers